CUM SĂ ÎȚI CONSTRUIEȘTI PROPRIUL SOLAR DE LEGUME
Construirea unui solar cu folie poate fi opţiunea ideală pentru persoanele care dispun de o curte şi care-şi doresc alimente proaspete de grădină. Într-o eră în care alimentaţia defectuoasă stă la baza tot mai multor probleme de sănătate, să ştii ce pui în farfurie a devenit din ce în ce mai important. Iar când vine vorba de alimentele pe care le mănânci, singura modalitate de a şti că sunt în totalitate eco este să le creşti chiar tu. În rândurile de mai jos detaliem construirea unui solar din folie, atât de necesar pentru o recoltă rapidă şi sănătoasă.
Construirea unui solar din folie – Locul ideal
Locul ideal pentru construirea unui solar din folie trebuie să fie însorit. Este de preferat ca spaţiul pe care vreţi să realizaţi construcţia să fie, pe cât posibil, la o cotă superioară, astfel încât daunele să fie cât mai mici în cazul unei inundaţii. Terenul pe care se va construi un solar din folie ar trebui să fie plan, dar cu o uşoară pantă pentru a uşura scurgerea excesului de apă. Solul ideal pentru construirea unui solar din folie este nisipos sau luto-nisipos şi ar trebui să prezinte un drenaj bun care să permită eliminarea apei cumulate în urma udărilor excesive şi zvântarea rapidă.
Construirea unui solar din folie – Orientarea
Orientarea solarului se face astfel încât să se profite la maximum de lumina soarelui. Aşadar, construirea unui solar din folie se face orientându-l pe direcţia nord-sud. Pentru că legumicultura presupune un consum ridicat de apă, ar fi ideal dacă ar exista în apropierea solarului o fântână sau o altă sursă de apă. Apa este necesară pentru irigarea culturii, dar şi pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare.
Construirea unui solar din folie – Protecţia solarului
Principalul factor care duce la distrugerea solarelor este vântul puternic. Astfel, când se face planul pentru construirea unui solar din folie, o construcţie uşoară şi lipsită de rigiditate, se ţine cont nu doar de viteza vântului din timpul furtunilor specifice zonei, cât şi de încărcăturile pe care vântul le poartă.
Aşadar, în construirea unui solar din folie ar trebui să se aibă în vedere existenţa unei clădiri în apropierea acestuia. Construcţia ar atenua efectele vântului, dar sunt necesare şi alte măsuri de siguranţă. Acestea includ ancorarea solidă pe toate laturile solarului, îngroparea şi fixarea marginilor laterale ale foliei sau împletirea unor paravane din coceni, rogojini ori crengi uscate.
Construirea unui solar din folie – Solarul ideal
Solarul ideal, atât din punctul de vedere al costurilor cât şi al eficienţei, este cel tip tunel, construit pe structură metalică. Construirea unui astfel de solar din folie se face pe un schelet din bare de oţel sau chiar ţevi de pexal, în formă de arc peste care se prinde folia. Tunelul nu trebuie să atingă lungimi exagerate, pentru că vor apărea probleme cu ventilarea. De asemenea, forma circulară permite scurgerea rapidă a apei de pe folia învelitoare.
Suprafaţa ideală pentru construirea unui solar din folie de şase metri lăţime şi opt metri lungime se poate realiza cu patru arce de şase metri lăţime şi o înălţime de 2,5 metri. Pentru o zonă mai protejată de vânturi, prinderea arcelor de sol se poate realiza şi prin intermediul unor ţăruşi de lemn sau metal. Pe cele patru arce se dispune o reţea din sârmă galvanizată, de doi milimetri diametru, distanţată la aproximativ 35 de centimetri. Aceasta va avea rolul de a împiedica folia să facă „burţi”. Învelitoarea din folie se prinde cu chingi late din material textil care să nu o afecteze. Pentru a se întinde bine, se sapă pe laturile solarului un şanţ în care se introduc capetele foliei şi se acoperă cu pământ. Rezistenţa şi durabilitatea foliei folosite pentru construirea solarului este condiţionată într-o măsură însemnată de modul de aşezare şi prindere a elementelor de susţinere. Tot în această etapă, se sapă şi un şanţ de gardă care se scurge într-un şanţ colector care va prelua apa scursă de pe învelitoare.
Sursa: adevarul.ro